Premierul Victor Ponta a declarat, după discuţiile cu membrii Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, că pledează ca, prin modificarea Constituţiei, procurorii şefi, inclusiv procurorul general, să fie selectaţi şi numiţi de CSM, fără implicarea ministrului Justiţiei şi a preşedintelui.
Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că ministrul Justiţiei, ca şi preşedintele ţării, indiferent cine sunt aceştia, sunt oameni politici, iar atunci când oamenii politici au atribuţii în numirea şefilor de parchete, "inevitabil apare un element politic".
Ponta a precizat că trebuie spus foarte clar că ministrul Justiţiei este om politic, care se ocupă de politici publice, de politici penale, dar nu are atribuţii în numirile de procurori.
Premierul a menţionat, făcând referire la modificările legislative în timpul mandatului Monicăi Macovei la Ministerul Justiţiei: "Am mai spus un lucru: dacă facem şi luăm această decizie, o luăm pentru viitor şi o luăm la nivel clar, de principiu, pentru că altfel ajungem în situaţii ridicole, în care în 2005 spunem că ministrul Justiţiei e bun să propună, în 2013 zicem că nu mai e bun să propună, în 2017 iar e bun, or lucrul ăsta nu poate să arate decât neseriozitate şi instabilitate".
Întrebat dacă pledează pentru revenirea la prevederile legilor magistraţilor în formula adoptată în 2004, când propunerea procurorilor şefi se făcea cu avizul obligatoriu al CSM, Victor Ponta a declarat: "Eu merg mai departe, eu pledez pentru altceva. Eu pledez pentru faptul ca în viitor, prin modificarea Constituţiei, să spunem foarte clar că procurorii şefi, inclusiv procurorul general, sunt selectaţi şi numiţi de către CSM. Fără ministrul Justiţiei, fără preşedinte. Adică nu poţi să laşi preşedintelui un drept de veto pentru că preşedintele - repet, nu personalizez, nu cel actual, nu cel viitor - este tot un om poli