Premierul Victor Ponta a ajuns, marţi, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), unde urmează să participe la şedinţa Secţiei pentru procurori, fiind invitat la reuniune în contextul discuţiilor privind reglementarea statutului procurorilor.
Victor Ponta a spus că va face declaraţii după ce va discuta cu membrii Secţiei pentru procurori a CSM.
La intrarea în sediul CSM, o femeie, care a spus că este din Târgovişte, i-a dat premierului un memoriu legat de o casă.
Premierul Victor Ponta declara luni că va transmite la CSM să nu politizeze actuala dispută dintre membrii Consiliului, că ministrul Justiţiei şi USL nu se implică în revocarea unor membri şi că statutul procurorului trebuie clarificat în Constituţie prin prisma subordonării ierarhice.
"În primul rând, o să spun încă o dată: «Nu lăsaţi pe nimeni, presă, partide de opoziţie, comentatori, să politizeze ceea ce acum este o dispută între membrii CSM». În al doilea rând, să spun încă o dată, să se audă până la Bruxelles, că ideea cum că Pivniceru şi USL pot strânge judecătorii de la toate curţile de apel care votează revoarea unor membri este o prostie. Şi în al treilea rând, să spun: «Stimaţi magistraţi, dacă apar probleme privind statutul, haideţi să le lămurim în Constituţie», a spus Ponta.
El a arătat că, din punctul său de vedere, ceea ce ar trebui clarificat la statutul procurorului este ideea de subordonare ierarhică faţă de procurorul general, în condiţiile în care acesta ar trebui să fie independent.
Premierul a adăugat că a discutat cu ministrul Justiţiei despre desemnarea procurorului general şi al şefului DNA, propunând reluarea procedurii până la un rezultat.
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) anunţa recent că va cere Guvernului detalii privind Programul de guvernare la măsurile legislative pentru "Clarificarea statutului procurori