Cǎtǎlin Cherecheş este, la 34 de ani, un personaj reprezentativ pentru o anumitǎ categorie a clasei politice româneaşti. Un personaj carismatic, cu prizǎ la electorat, dar şi cu un traseu politic extrem de sinuos. Genul de politician pentru care partidele se luptǎ sǎ-l aibǎ în echipǎ, dar care adesea refuzǎ sǎ joace dupǎ indicaţiile antrenorului.
Şi-a început cariera politicǎ în PSD, unde a urcat relativ repede treptele ierarhiei de partid din Maramureş. În 2008 a devenit consilier municipal şi, câteva luni mai târziu, deputat pe listele aceluiaşi partid. În 2010 a fost desemnat "Traseistul anului", la Premiile România Curată pe 2010, pentru cǎ "a intrat în Parlament sub sigla PSD, de unde a demisionat în luna februarie, pentru a se alătura independenţilor, de unde a plecat pentru a se alătura apoi PNL, de unde a fost exclus în luna septembrie, după care a redevenit independent." De menţionat cǎ "grupul independenţilor" în care a intrat dupǎ ieşirea din PSD era cel condus de Gabriel Oprea, care a asigurat reinstalarea unui guvern PDL dupǎ moţiunea de cenzurǎ din septembrie 2009.
Se pare cǎ niciunul dintre partidele pe care le-a pǎrǎsit pe rând nu s-a simţit excesiv de ultragiat de trǎdǎrile succesive, de vreme ce în 2011 proaspǎt-înfiinţata alianţǎ USL l-a susţinut (ca independent, vezi Doamne!) la alegerile parţiale pentru funcţia de primar al municipiului Baia Mare, devenitǎ vacantǎ dupǎ condamnarea la închisoare a predecesorului, liberalul Cristian Anghel, pentru neglijenţǎ în serviciu. A câştigat din primul tur, cu un scor de 52%.
În timpul mandatului s-a fǎcut remarcat prin iniţiative cum ar fi construirea unui zid despǎrţitor între un cartier locuit de romi şi restul oraşului, sau mutarea unor familii aparţinând aceiaşi etnii în aşa-zise "locuinţe de necesitate", în realitate spaţii insalubre din fostul combinat Cuprom în care ma