In ultimele zile, trei-patru subiecte ne-au captat atentia. Atacul terorist din Algeria, unde doi romani si-au pierdut viata, redepunerea juramantului de catre presedintele american, pentru cel de-al doilea mandat consecutiv, iar pe plan intern disputa unor uselisti in jurul ministrilor delegati si atractia pe care partidul conservator o demonstreaza pentru parlamentarii opozitiei.
Voi incepe cu ultimul dintre subiecte, adica acela care mi-a si sugerat titlul editorialului de astazi si anume trecerea a doi deputati ai opozitiei la Partidul Conservator. Este vorba despre Mircea Irimie, care a parasit echipa PDL-ului si de Ioan Moldovan, fost parlamentar PPDD, ambii alegand, in ultima saptamana, sa-si continue activitatea politica alaturi de conservatori.
In cursul zilei de ieri am avut ocazia unei discutii amicale cu proaspetii deputati ai PC-ului si , cu toate ca in calitate de jurnalist profesionist m-ar fi interesat sa aud despre cateva “rufe murdare” spalate in public, care mi-ar fi putut genera un titlu ce-ar fi fost preluat de catre toate agentiile noastre de presa, am avut surpriza, placuta pana la urma, sa constat ca putem asista si la astfel de despartiri fara a auzi justificari, prin care cei care pleaca ii acuza pe fosti colegi de echipa.
Sunt convins ca si cei doi deputati, despre care scriu acum, au avut motive serioase sa faca acest pas, insa au avut taria morala sa nu dezvaluie motivele gestului lor. Se stie ca, in astfel de cazuri, se creaza o presiune imensa, iar fostii sefi, colegi si o parte a mass-mediei te acuza de tradare si incearca sa-ti afecteze imaginea. De regula, ca sa atenueze aceste efecte, cei care parasesc un partid explica motivul pe care l-au avut si chiar ataca si ei , la randul lor, vechile aliante, pentru a-si jutifica mutarea. In aceste conditii, gestul celor doi este un semn ca si in politica romaneasca put