Vincent Peillon, ministrul francez al educaţiei, este confruntat cu prima sa grevă. Învăţătorii din ciclul primar parizian şi-au oprit astăzi activitatea pentru a protesta în principal contra reformei scolare preconizată să intre în vigoare la toamnă.
Decretul în acest sens va fi publicat în curând în Monitorul oficial. În ce constă reforma şi ce-i supără exact pe învăţători – mai ales pe cei de la Paris.
Revenirea la un ritm de scoală de patru zile şi jumătate pe săptămână. Iată motivul grevei învăţătorilor, în esenţă a celor din Paris unde peste jumătate din cele 662 de scoli primare nu si-au deschis portile în această zi. Ca să întelegem ce se va modifica începând de la toamnă, să reamintim mai întâi cum învată astăzi elevii francezi din ciclul primar, cei din clasele 1-5.
Ei merg la şcoală patru zile pe săptămână – luni, marţi, joi şi vineri – de la 8 si jumătate dimineata la 4 si jumătate după-amiaza cu o pauză de două ore la prânz. Cu alte cuvinte, stau în clasă 6 ore pe zi, adică 24 pe săptămână. Tot mai multi analisşti spun că acest ritm – e vorba de unele dintre cele mai lungi zile de scoală din lume – compensat cu vacante sistematice la fiecare 6 săptămâni, nu este deloc adaptat copiilor.
Pentru a remedia lucrurile, guvernul socialist şi în particular ministrul educatiei Vincent Peillon doreste ca de la toamnă, fiecare din cele patru zile de până acum să fie scurtată cu trei sferturi de oră iar cele trei ore adunate să fie puse miercuri dimineaţa. De la patru zile încărcate pe săptămână, copii ar trece deci la patru si jumătate, putin mai uşoare, dar cu un număr total de ore pe săptămână ce nu s-ar modifica. Se pune de asemnea anul acesta la dispozitia colectivitătilor locale un fond special de 250 de milioane de euros pentru a aplica noile ritmuri scolare.
Învăţătorii se tem însă că noua reformă le va îngreuna munca fără