Uniunea Europeană nu va admite în rândurile sale noi state dacă acestea nu vor fi pe deplin pregătite de aderare, a declarat comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, aluzie la cazurile României şi Bulgariei, ţări devenite membre ale UE în 2007, dar care se află în continuare sub monitorizare din cauza problemelor legate de corupţie şi de crima organizată. Sursa: Reuters
Potrivit lui Fule, “lecţia a fost învăţată" în ceea ce priveşte primirea de noi membri care se dovedesc nepregătiți.
“Este important să încercăm să întărim credibilitatea procesului", a declarat Stefan Fule, după o reuniune la Dublin a miniştrilor afacerilor europene din UE şi din statele aspirante la aderare, potrivit Irish Times.
Extinderea UE a avut bune raţiuni economice, în condiţiile în care multe state candidate au avut economii în creştere, a subliniat ministrul irlandez al afacerilor europene, Lucinda Creighton, care a prezidat reuniunea. Totodată, a fost vital pentru economia europeană să existe stabilitate în Balcanii de Vest, a precizat ministrul irlandez, punctând interesul economic major al UE de a încuraja aceste state pe drumul european.
Potrivit Lucindei Creighton, Irlanda doreşte să vadă progrese în ţările care îşi propun să adere la UE, în special Serbia şi Muntenegru. “Vedem o mare oportunitate să dăm un impuls acestui proces", a subliniat ea, citată de Agerpres.
La reuniunea de la Dublin, miniştrii au discutat, de asemenea, despre posibilitatea ca grupurile politice din Parlamentul European să desemneze candidaţii la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene anul viitor, o măsură văzută ca o modalitate de promovare a legitimităţii democratice.
Miniştrii prezenţi la Dublin au mai luat în discuţie acordarea pentru parlamentele naţionale a unei ponderi sporite în afacerile europene şi a unui rol de supervizar