Decizia Guvernului de a majora salariul minim pe economie de la 1 februarie, de la 700 la 750 de lei, nu a stârnit entuziasmul scontat la Palatul Victoria. Sindicatele clujene privesc cu un ochi critic această măsură, care nu satisface aşteptările sociale, în timp ce patronii consideră că bugetul de stat va fi principalul beneficiar al creşterii.
Liderii de sindicat clujeni cred că majorarea salariului minim trebuia să fie mult mai consistentă.
"Astăzi ar trebui să fie cel puţin 1000 de lei salariul minim. Ca să ne încadrăm ce spuneau odată într-un acord semnat cu guvernul tăriceanu în 2007 în care se spunea că până în 2015 salarul minim va fi 1500 de lei. Un acord care n-a fost denunâat de părţi. Ponta spunea că până în 2016 salariul minim trebuie să fie 1200. Dar nu se face vorbire despre ce s-a semnat înainte", a spus Valentin Ilcaş, preşedinte Cartel Alfa Cluj.
Există şi sindicalişti care văd şi partea plină a paharului.
"Este un pas foarte important pentru că ştiţi că toate calculele se fac în baza unui salar minim. Ai un salar minim crescut, în viziunea BNS-ului la 1000 de lei vă daţi seama ce beneficii aduce inclusiv statului, nu numai celor care sunt angajaţi", a declarat Nati Ariton, preşedinte BNS Cluj.
patronii clujeni spun că de această majorare vor beneficia în primul rând angajaţii de la stat.
"În economia privată va funcţiona tot principiul cererii şi ofertei. Dacă nu ai nivel de salarizare corespunzător ai pârghii prin care să faci anumite reglaje interne în companie cu alte elemente de calculaţie as salariului. Cred că statul va avea o problemă de cotaţie", Adrian Coroian, preşedinte Liga Întreprinzătorului Român.
Potrivit anunţului premierului Victor Ponta creşterea salariului minim va avea şi o a doua etapă ,din 1 iulie, când se va ajunge la 800 de lei.