Cartoful, unul din alimentele de baza, cultivat in lumea intreaga, este apreciat nu numai pentru calitatile sale nutritive, ci si pentru proprietatile terapeutice.
77% din compozitia cartofului este apa, restul vitamine, ca B1, B2, B3 si B6 si vitamina C. Cartofii contin o cantitate de vitamina C de patru ori mai mare decat merele sau perele, dar si fier, potasiu si magneziu.
Cartoful se consuma prajit, copt sau fiert, ca atare, ori in diferite feluri de mancare, ciorbe, supe, tocanite, salate, pe perioada posturilor fiind un aliment de baza. S-a spus adesea cum ca ar ingrasa. Ca orice aliment, consumat in exces, si cartoful ingrasa, ba chiar poate sa faca si rau.
Contra durerilor de cap si gat
De-a lungul timpului, cartoful, gatit in fel si chip, s-a dovedit a fi si un medicament natural de exceptie in diferse afectiuni. Astfel, daca te toare capul, nu te indrepta spre dulapul ca medicamente. Apeleaza mai bine la forta cartofului.
Taie un cartof rondele subtiri, pune-le pe o fasie de panza sau tifon, aplic-o pe frunte, pentru 15 - 20 de minute, si leag-o la ceafa. E bine ca in aceasta perioada sa stai intins pe pat, in liniste perfecta. Daca reusesti sa adormi, cu atat mai bine.
Daca ai racit si te doare in gat, da un cartof de marime potrivita prin razatoarea mare, pune-l pe o fasie de panza ori tifon si aplica-l in jurul gatului, fara insa sa-l storci de zeama.
Acelasi lucru poti sa-l faci si daca tusesti si te doare in piept. Pune cartoful ras pe o bucata de panza, stropeste-l cu putin otet cald indoit cu apa, pliaza bine panza, ca sa nu se imprastie rasatura, si aplic-o pe piept macar pentru o jumatate de ora. E de preferat ca acest lucru sa se faca seara, inainte de culcare, si sa nu se mai iasa din casa pana a doua zi.
In caz ca ai un furuncul care nu mai coace si du