Premierul Victor Ponta a recunoscut, marti, ca nu cunoastea forma finala a Statutului senatorilor si deputatilor care tocmai se vota in plenul reunit al Parlamentului, si a explicat de ce este nevoie ca parlamentarii sa aiba imunitate.
"Cand discutam despre super-imunitate, trebuie sa discutam serios(...) Eu nu am vazut rezultatul comisiei, s-a lucrat tarziu azi-noapte. Va garantez ca nu se adauga nimic la ce exista acum - singurul lucru care se cere in toate tarile democratice de vreo 200 de ani", a declarat liderul PSD, cu putin timp inainte ca parlamentarii sa isi voteze noul statut.
Victor Ponta a adus ca argument in favoarea mentinerii imunitatii parlamentarilor o idee exprimata cu doar cateva zile inainte de fostul premier Adrian Nastase.
"Daca in ziua motiunii de cenzura arestam 100 de parlamentari si nu mai cade Guvernul?", a spus Ponta.
Nastase despre super-imunitate: "Scris de mana in penitenciarul Jilava"
"Sa presupunem ca in timpul guvernarii Boc, lipseau 3 voturi in parlament la o motiune de cenzura. Fara protectia din Constitutie, teoretic, puteau fi retinuti 4 parlamentari din opozitie, in timpul votului (pe motive inventate) si apoi erau eliberati. Aceste masuri au rostul, deci, de a proteja exprimarea, fara teama, a opiniilor si a voturilor, in special pentru membrii opozitiei", a scris pe blog Adrian Nastase in urma cu doar cateva zile.
Ioan Stanomir: Imunitatea parlamentarilor, un test pentru democratia romaneasca
Marti, in prima sedinta a plenului reunit din acest an, parlamentarii au votat un nou statut prin care anumite privilegii sunt sporite, iar imunitatea lor este intarita, informeaza Mediafax.
Conform gandul.info, exista vechi democratii in care parlamentarii nu beneficiaza de privilegile de care se bucura alesii romani.
In Marea Britan