Studenţii clujeni au intrat în febra examenelor şi încă din prima zi a sesiunii de iarnă, aceştia au luat cu asalt bibliotecile. Locurile din sălile de lectură au devenit insuficiente, motiv pentru care programul bibliotecilor s-a prelungit.
Indiferent de numărul examenelor, studenţii se pregătesc pentru o perioadă de stres şi multă oboseală. Metodele de învăţare nu s-au schimbat prea mult printre studenţi: aceştia recunosc că îşi fac schiţe şi le rescriu până le reţin, învaţă şi noaptea, iar cafeaua e multă.
Pentru că majoritatea studenţilor lasă pregătirea pentru ultima sută de metri, medicii le recomandă să nu uite să se odihnească şi să se alimenteze corespunzător. De asemenea,îi atenţionează că folosirea excesivă a băuturilor energizante poate să îi ducă din sălile de lectură direct la spital.
"Studenţii mai au tendinţa să ia medicamente stimulatoare pentru creier. Trebuie să fie luate la indicaţia unui medic. Dacă iei energizante, dacă nici nu dormi şi dacă nici nu te alimentezi, categoric că o să faci o tahicardie. Creşte numărul de bătăi ale inimii pe minut, poţi să faci căderi de calciu", a explicat Monica Costin, directorul de îngrijiri al Spitalului Judeţean.
Şi psihologii au câteva sfaturi pentru studenţi. "Intervalul orar în care asimilarea este foarte bună este între 8 şi 13 şi 16:30-21:30. După fiecare 40 de minute de studiu intens este foarte importantă pauza de 10-15 minute, relaxarea", a precizat Raluca Pop, psiholog clinic.
Sălile de lectură nu mai sunt însă suficiente pentru numărul mare de studenţi din Cluj, astfel încât în multe biblioteci se va suplimenta numărul de locuri. "Chiar şi programul s-a prelungit. Va fi deschis şi sâmbăta de la 9 la 17, iar unii studenţi rămân într-o sală special amenajată să înveţe până la miezul nopţii", a declarat Maria Frunză, bibliotecar.
Sesiunea de iarnă se va încheia în data de 1