Primarul Sucevei, Ion Lungu, afirmă că vrea să vadă actul oficial prin care Guvernul obligă primăriile cu datorii să indexeze taxele locale, spunând că 90 la sută dintre primării au arierate şi că decizia de a menţine impozitele nu a fost populistă, ci una realistă, întrucât oamenii au datorii.
Ion Lungu a declarat corespondentului MEDIAFAX că Primăria Suceava are arierate de 2 milioane de lei, ceea ce reprezintă 0,8 la sută din buget, şi că, dacă se menţin taxele locale din 2012, va încasa mai puţin cu un milion de lei decât dacă se majorau cu 16,05 la sută, reprezentând rata inflaţiei din ultimii trei ani.
"Vreau să văd însă actul oficial pentru că 90 la sută dintre primării au arierate, iar dacă nu măreşti taxele normal că se afectează veniturile proprii. Dacă va apărea însă ordonanţa voi fi nevoit să propun majorarea taxelor locale. Unde e lege nu-i tocmeală", a spus Lungu.
El s-a întrebat cum se va proceda în cazul sucevenilor care au achitat deja taxele pentru anul 2013 la nivelul celor din 2012, pentru că modificarea Codului Fiscal vine după ce Consiliul Local a stabilit nivelul taxelor locale.
Totodată, Ion Lungu a spus că propunerea de a menţine taxele locale la nivelul anului 2012 nu a fost una populistă, ci una realistă întrucât municipalitatea are creanţe de la populaţie şi agenţi economici de 30 de milioane de lei.
"Dacă nu au reuşit să plătească la nivelul care este acum, dacă le majorăm le vor plăti?", s-a întrebat Lungu.
Consiliul Local Suceava a votat, în 12 ianuarie, în unanimitate, menţinerea taxelor locale la nivelul din anul 2012 în baza Ordonanţei adoptată de Guvern care permite autorităţilor locale să reducă în 2013 nivelul taxelor şi impozitelor locale.
Primăriile care menţin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la această măsură decât dacă nu au niciun fel de datorii