Antreprenori săturați de taxe și impozite aplicate peste noapte și patronate nemulțumite. Va reuși politicianul Maria Grapini să-și țină aproape mediul de afaceri din care a plecat pentru funcția de ministru?
Capital: La început de mandat, care sunt prioritățile ?
Maria Grapini: La cerința mediului de afaceri, am pus pe lista priorităților legea IMM-urilor, cea a turismului și a cooperației. Fac referire la o modificare a ordonanței privind partea fiscală, creșterea vitezei cu care sunt plătite obligațiile la stat, tichetele de vacanță și, în partea a doua a anului, o să discutăm și legea falimentului, a insolvenței, astfel încât să avem, în sfârșit, posibilitatea de a pune într-un act legislativ scurtarea timpului de judecare a dosarelor comerciale.
Capital: Forfetarul va afecta și companiile cinstite care, în mod justificat, din cauza crizei, sunt pe pierdere. Nu considerați că se pleacă de la prezumția de vinovăție?
Maria Grapini: Forfetarul duce la o etică în afaceri, și de acest lucru s-au convins și reprezentanții IMM-urilor. Încerc să găsesc o modalitate de impozitare care să netezească drumul întreprinzătorilor. Pentru aceste afaceri foarte mici, ar fi bine să fie o sumă fixă pe care să o plătească, dar să dispară toate impozitele. Eu vin din mediul de afaceri și, până să fiu aleasă în Parlament, am fost administrator la companiile la care am acțiuni. În momentul în care faci investiții și ai efectele crizei după aceea, apar anumite cheltuieli neprevăzute în timpul unui an fiscal, cum ar fi majorarea costurilor la utilități. Te pot duce la o pierdere, dar nu la o pierdere din exploatare. Eu întotdeauna am fost cu profit din exploatare, dar am ieșit cu pierderi per total pentru că am avut pierderi financiare. De ce? Pentru că, apărând costuri induse de cei care stabileau legile în timpul exercițiului financiar, obligat m