Potrivit custodelui peşterii, Crin Triandafil Theodorescu,Muzeul Grăniceresc Năsăudean, în colaborare cu Facultatea de Biologie şi Geologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, au desfăşurat la peştera de la Izvorul Tăuşoarelor o acţiune de recenzare a populaţiilor de chiroptere (lilieci) aflate în hibernare. Echipa de biologi condusă de prof. univ. dr. Ioan Coroiu, decanul acestei facultăţi, a numărat şi observat coloniile de hibernare a patru specii de lilieci, aflate pe formularul standard Natura 2000.
S-au făcut măsurători ale umidităţii relative a aerului, observarea particularităţilor de meroclimat şi corelarea geomorfologiei peşterii în raport cu siturile unde liliecii au ales să hiberneze. Din cauza dificultăţilor tehnice legate de conformaţia peşterii nu a putut fi străbătut decât un traseu în lungime de 1,7 km, reprezentând mai puţin de zece procente din lungimea totală a cavernamentului, dar rezultatele obţinute sunt mai mult decât mulţumitoare. Au fost numărate peste 3000 de exemplare din patru specii, ceea ce conferă acestei peşteri statutul de habitat de importanţă europeană pentru lilieci.
Liliecii sunt protejaţi de legislaţia europeană de mediu şi au o importanţă foarte mare pentru ecosistem. Toate cele 31 de specii de lilieci din România sunt insectivore şi complet inofensive pentru om. Legea interzice şi pedepseşte omorârea acestora, deranjarea, distrugerea coloniilor şi adăposturilor lor.
Potrivit estimărilor, în această peşteră se adăpostesc pentru hibernare aproximativ 10.000 de lilieci. Peştera de la Izvorul Tăuşoarelor este folosită de populaţiile de chiroptere pentru adăpost pe timpul iernii, iar la venirea primăverii, odată cu apariţia insectelor, liliecii se răspândesc pe teritoriul aflat în proximitate, unde întemeiază colonii de naştere şi maternitate, mai transmite custodele peşterii.