Ba se ceartă şi sunt geloşi unul pe celălalt, ba se iubesc nespus şi se ajută… Cam aşa stau lucrurile când vine vorba de relaţia frate-soră. Micile conflicte dintre fraţi sunt inevitabile, mai ales dacă diferenţa de vârsta este mai mare. Cum faci pentru a-i ajuta să crească în armonie?
«Stinge» conflictele
Se ceartă des din diferite motive? În astfel de situaţii, cel mai bine este să comunici cu amândoi şi să le asculţi separat poveştile, după care să le explici ce au făcut bine şi ce nu. Nu lăsa certurile dintre ei să se «stingă» de la sine, pentru că există posibilitatea ca unul dintre ei să acumuleze frustrări şi să se distanţeze treptat de celălalt. Mai mult, nu lua partea unuia de faţă cu celălalt, altfel situaţia conflictuală se poate accentua. Deşi este greu să fii obiectiv ca părinte, încearcă să te porţi la fel cu amândoi.
Alege calea de mijloc
Dacă unul vrea să faceţi un anumit lucru într-un fel, iar celălalt vrea să fie ca el, este de preferat să joci rolul „mediatorului“ şi să încercaţi împreună să găsiţi o cale de mijloc. A alege varianta unuia îl poate face pe celălalt să creadă că nu ţii la el sau că ideile lui nu sunt la fel de bune ca ale frăţiorului. O cale de mijloc ar fi să accepţi varianta unuia şi să le comunici că data viitoare va avea întâietate celălalt.
Iertarea, un pas important spre împăcare
Unele persoane nu pot spune uşor „îmi pare rău“, fie din orgoliu, fie din teama că celălalt va crede că e o fire „slabă“. La copii, este şi mai greu, deoarece ei cred că au întotdeauna dreptate. Recunoaşterea greşelilor are o mare importanţă în relaţia dintre fraţi, de aceea trebuie să le explici că a cere iertare nu este un act de laşitate, ci un semn de maturitate şi un pas spre împăcare.
Acordă timp fiecăruia
Momentele petrecute în familie sunt necesare pentru păstrarea armoniei, însă la fel sunt şi cl