Tot mai mulți dintre profesorii care au plecat în anii trecuți să muncească în străinătate, în speranța unui salariu mai mare și a unui trai mai bun, se întorc acasă și încearcă să reintre în sistem.
De la începutul acestui an școlar, câteva zeci de foști dascăli nemțeni s-au adresat Inspectoratului Școlar Județean Neamț pentru a-și clarifica situația. “Foștii profesori și învățători reveniți din străinătate au început să devină obișnuiți ai audiențelor. Dacă, în urmă cu câțiva ani, ne-am confruntat cu un adevărat exod al cadrelor didactice, avem de-a face acum cu reversul situației. Este foarte dificil să găsim o soluție în mijlocul anului școlar. Putem, cel mult, să rezolvăm câteva soluții punctuale, prin acoperirea unor concedii medicale. Trebuie să așteptăm aprobarea metodologiei pentru examenul de titularizare, pentru a vedea în ce condiții pot reveni cu drepturi depline în sistem“, a spus inspectorul școlar general Viorel Stan.
Dascălii care au lipsit de la catedră o perioadă mai îndelungată decât cea permisă prin concediul fără plată își pierd calitatea de titulari ai sistemului de învățământ. La revenirea în sistem, acestora li se recunosc studiile și gradele didactice obținute, dar, pentru a redeveni titulari, trebuie să participe din nou la examenul de titularizare. “Fenomenul se încadrează în tendința tuturor românilor de a se întoarce în țară, pentru că oferta de muncă din Italia și Spania, acolo unde au plecat cei mai mulți să muncească, este din ce în ce mai redusă. Revenirea se simte și după numărul elevilor care se întorc în școli“, a spus Gabriela Grigore, secretarul general al Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățământ Neamț.
Tot mai mulți dintre profesorii care au plecat în anii trecuți să muncească în străinătate, în speranța unui salariu mai mare și a unui trai mai bun, se întorc acasă și încearcă să reintre