Fostul ministru vrea cu orice preţ să populeze liceele cu elevi rupţi de realitate, care vor eşua la examenul maturităţii. Sursa: VLAD STĂNESCU
Graţie unui ordin de ministru semnat de Ecaterina Andronescu, liceele neperformante, care scot anual cei mai mulţi repetenţi la examenul de Bac, vor putea continua să înscrie în clasa a IX-a la fel de mulţi elevi ca şi până acum.
Iniţial, metodologia din anul şcolar 2012-2013, prevedea ca liceele cu promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat din 2011 să-şi reducă numărul de elevi înscrişi cu cel puţin o clasă de a IX-a. Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei de la acea vreme, spune că măsura avea o funcţie dublă: sancţionarea unităţilor şcolare slabe şi orientarea elevilor cu medii mici către şcolile profesionale.
Lovitură în profesională
„Eu am decis sancţionarea celor fără performanţă. Cred că aşa e corect. Am reintrodus învăţământul profesional desfiinţat de doamna Andronescu în 2009, tocmai pentru că nu mai trebuie să trimitem zeci de mii de copii la un liceu de unde au zero şanse să ia bacalaureatul. Avem nevoie de meseriaşi, nu de şomeri cu diplomă”, a declarat Funeriu.
Pe de altă parte, principalul argument invocat de Ecaterina Andronescu în ridicarea acestei dispoziţii este tocmai faptul că „nu a produs niciun fel de efecte” şi că rezultatele proaste s-au menţinut de la un an la altul.
Susţinătorii fostului ministru îi dau dreptate. ”Într-adevăr, era o sancţiune imposibil de aplicat, pentru că multe dintre aceste licee slabe sunt în mediul rural şi au o singură clasă de a IX-a”, explică Georgică Bercea-Florea, inspector general şcolar la Dolj, unul dintre judeţele codaşe ale Bac-ului din 2012, cu o promovabilitate în jur de 40%. Varianta acestuia este contrazisă însă chiar de textul metodologiei aprobate de Funeriu. ”Unităţile de învăţământ de nivel liceal care au câte o clasă a IX-