* Până în prezent, 2009 a fost cel mai rău an pentru piaţa internaţională a muncii
Rata şomajului ar putea atinge un nivel record anul acesta şi va continua să crească până în 2017, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM).
În raportul său anual în materie, OIM estimează că, în 2013, numărul şomerilor va creşte cu 5,1 milioane, la un total de 202 milioane, cifră care va depăşi, astfel, recordul anterior, stabilit în 2009.
Conform OIM, 2009 a fost cel mai rău an din istorie în privinţa şomajului mondial, cu 198 de milioane de persoane fără un loc de muncă în întreaga lume. Previziunile OIM mai arată un număr de 205 milioane de şomeri la nivel mondial, în 2014.
"Rata şomajului rămâne la fel de cumplită cum a fost în timpul crizei din 2009", a declarat Ekkehard Ernst, şeful departamentului de ocupare a forţei de muncă din cadrul OIM.
Organizaţia subliniază că, deşi criza are origini în lumea dezvoltată, 75% din cei care au devenit şomeri în 2012 provin din afara acestei regiuni, cele mai afectate zone fiind Asia de Est, Asia de Sud şi Africa Subsahariană.
Ekkehard Ernst atribuie această situaţie efectului de răspândire a slăbirii creşterii în economiile avansate şi, în mod special, recesiunii din Europa.
Raportul OIM mai aminteşte de incoerenţa dintre politicile monetare şi cele fiscale la nivel global, respectiv abordarea fragmentară a sectorului financiar şi a problemelor datoriei suverane din zona euro.
"Nehotărârea responsabililor din unele ţări a creat incertitudine cu privire la condiţiile viitoare şi a consolidat tendinţele corporaţiilor de a-şi creşte deţinerile în numerar sau de a plăti dividende, în defavoarea extinderii capacităţii lor şi a angajării noi lucrători", se arată în raport.
Documentul OIM mai indică faptul că sunt tot mai multe persoane care nu vor să-şi caute un loc de muncă, întruc