Preotul Dumitru Tincu din Iași este acuzat că a furat artefacte din aur și argint, vechi de câteva secole. Slujitorul lui Dumnezeu susține însă că obiectele au fost găsite în mormintele din curtea bisericii și nu vrea să renunțe la ele cu una cu două.
“Acele obiecte au fost găsite în zona bisericii păstorite de părintele Tincu, dar sunt proprietatea statului”, au explicat reprezentanții direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Cultural Național Iași, pentru bzi.ro.
Bogățiile care au ispitit haina preoțească sunt fragmente din haine cu fir de aur și argint, un inel de aur de damă cu piatră semiprețioasă verde, nasturi din aur și argint, dar și bucăți de frescă din secolul XVI.
Ca să se asigure că nu vor exista dovezi incriminatorii, preotul ar fi acționat ca un tâlhar profesionist, lăsându-i pe experți fără documentația fotografică.
"Toate obiectele le lasam in casa preotului pentru ca aveam incredere in el. Nu am facut un protocol pentru ca mi se parea inutil, fiind vorba de casa unui preot. Nici macar copiii lui nu imi umblau in lucruri. Dupa ce s-au terminat sapaturile, am vazut ca imi lipseau carnetul de sapatura, caseta video, monede, materiale din ceramica, din fier si bucati de piatra. Cele mai importante sunt insa documentatia fotografica si video. M-a dat in judecata si pe mine si acum astept sa primesc hotararea judecatoreasca. Trebuie sa returneze ce a luat pentru ca toate au o valoare uriasa, mai ales din punct de vedere istoric", a declarat Stela Cheptea, directorul Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana al Academiei Române din Iasi.
Preotul o ține una și bună: comoara a fost găsită în biserică și acolo trebuie să rămână. "Nu am de dat nicio declaratie, va rog sa va adresati biroului de presa de la Mitropolie. Procesul inca este pe rol. Am solicitat recuperarea bunurilor gasite in biserica. Aici e vorba de niste ob