Plenul reunit al Senatului si al Camerei Deputatilor a adoptat, marti, modificarile la Statutul deputatilor si senatorilor cu 309 voturi "pentru", 56 de voturi "impotriva" si doua abtineri. Procedura in caz de retinere, arestare sau perchezitie ceruta in cazul unui parlamentar a ramas nemodificata.
In noul statut la capitolul procedurii in caz de retinere, arestare sau perchezitie ceruta in cazul unui parlamentar nu a suferit modificari in schimb a fost eliminata prevederea potrivit carei mandatul unui ales inceteaza la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care se constata existenta unei averi nejustificate si a starii de incompatibilitate in conformitate cu Legea privind declararea si controlul averii demnitarilor.
Practic, parlamentari pot sa-si pastreze mandatul chiar daca sunt declarati incompatibili de ANI. IMai exact, in noul statut senatorii si deputatii isi pierd functia doar in urma unei hotarari irevocabile si definitive a instantei de respingere a contestatiei facute de cel declarat incompatibil.
De asemenea s-a eliminat aliniatul 5 din articolul 18 care prevede urmatoarele:
"In cazul in care Agentia Nationala de Integritate sesizeaza o stare de incompatibilitate, aceasta se aduce la cunostinta Camerei din care face parte deputatul sau senatorul. Biroul permanent al Camerei respective transmite sesizarea deputatului sau senatorului aflat in aceasta situatie si comisiei care are in competenta analizarea situatiilor de incompatibilitate in vederea elaborarii unui raport, in termen de 15 zile. In cazul in care din raportul comisiei reiese existenta unei stari de incompatibilitate, Biroul permanent al Camerei sau Senatului, informeaza deputatul sau senatorul, care are obligatia ca in termen de 30 de zile sa opteze intre calitatea de deputat sau de senator si functia sau functiile i