Piata constructiilor a scazut in ultimii ani pana la 50%, dupa ce in perioada 2004-2008 a fost unul din motoarele economiei locale. Producatorii au fost printre cei mai afectati, in lipsa finantarilor pentru proiecte imobiliare, insa au reusit sa se mentina, in special datorita accentului pus pe renovari. Ce ne rezerva 2013?
Pentru a anticipa liniile mari care vor defini piata materialelor de constructii in acest an, am stat de vorba cu Augustin Russu (foto), directorul general Baumix.
DailyBusiness.ro: Cum a evoluat piata materialelor de constructii in anii de criza?
Augustin Russu: Piata materialelor de constructii s-a numarat printre sectoarele grav afectate de criza, in special pentru ca scaderea drastica a venit imediat dupa o perioada de boom imobiliar. Pasul de la proiecte imobiliare noi care apareau zi de zi la inghetarea investitiilor a fost unul extrem de abrupt, care a prins nepregatite multe companii care activau in domeniu.
DB: Cum va arata piata in acest an?
AR: Dupa ani de scadere, 2013 va fi un an de stagnare, posibil crestere pe anumite segmente care au avut o evolutie pozitiva si in 2012, precum cel al renovarilor. In zona de proiecte noi de infrastructura si imobiliare ramanem reticenti. Piata materialelor de constructii din Romania se va mentine in jurul valorii de 3-3,5 miliarde de euro insa o estimare exacta este dificila, atat pentru ca nu exista o auditare exacta, cat si pentru ca piata este foarte sensibila la o serie de factori politici si economici, de exemplu evolutia cursului valutar. Per total, 2013 va fi un an de repozitionare pentru jucatorii care au reusit sa se mentina si de reluare cu un ritm scazut a dezvoltarii.
DB: Clientii au devenit mai constienti si mai instruiti. Nivelul celor care isi construiesc singuri casele a crescut in Romania, in anii de criza. In plus, multi