Editura “Miron Costin” a fost, timp de câțiva ani, liderul pieței locale de auxiliare școlare. Volumele erau concepute de profesori romașcani și tipărite la Roman.
Într-o clădire anexă a Școlii “Costache Negri” (fosta Școală nr. 2) își desfășoară activitatea una dintre primele edituri și tipografii ale Romanului. După câțiva ani în care afacerea a mers ca pe roate – sau, mai bine zis, “pe rotativă” – comenzile sunt tot mai puține. Într-un spațiu mic, dotat cu aparatură modernă și cu un singur angajat, proprietarul afacerii, profesorul pensionar Gheorghe Anton, a scos cea mai mare parte dintre auxiliarele care au trecut prin mâna copiilor romașcani de diferite vârste, de la copiii de grădiniță până la liceeni.
Gheorghe Anton recunoaște că a avut întotdeauna o pasiune pentru cărțile dedicate copiilor. A început cu mulți ani înainte de a-și pune pe picioare afacerea. Avându-și ca model propriul copil, pe care a și aplicat metodele prezentate, a scris, în 1978, volumul “A cui va fi bicicleta?”, care a apărut la editura “Ion Creangă”. “Volumul era un pretext pentru a dezbate diferite probleme legate de dezvoltarea psihointelectuală a copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 7 ani. Domeniul m-a pasionat dintotdeauna, iar formația mea, de profesor în domeniul științelor socio-umane, mi-a dat posibilitatea să îl aprofundez“, a spus profesorul Gheorghe Anton, pensionar din 1999.
Ideea de a îmbina pasiunea cu afacerile i-a venit după 1990, când contextul i-a permis să se lanseze în afaceri. A început cu editura. “Am început cu Editura «Miron Costin», ideea fiind aceea de a suplini un gol existent atunci pe piață, cel din domeniul auxiliarelor școlare. Am reușit să mobilizez profesori romașcani și să formăm un grup care a conceput tot felul de materiale didactice necesare elevilor. Am început cu auxiliare pentru învățământul liceal și profesional,