O nouă taxă în sectorul energetic duce direct la scăderea investiţiilor companiilor din domeniu şi ar putea genera costuri suplimentare pentru populaţie, susţin reprezentanţii firmelor de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale. Reacţia vine după de ministerul de finanţe, în căutare de bani, a anunţat că are de gând să impună noi taxe în domeniu.
Aşa numita taxă pe monopolul natural va duce la o scădere a investiţiilor în reţelele de distribuţie şi, în acelaşi timp, va pune în pericol viitoarele planuri de privatizare, mai ales cele avute în vedere pentru privatizarea companiilor de distribuţie a energiei electrice", susţine, într-un comunicat, Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie. Reprezentanţii asociaţiei acuză guvernul că decizia introducerii unor noi taxe a fost luată fără să fie consultaţi operatorii din piaţă.
"Deşi stabilitatea şi predictibilitatea mediului de afaceri şi a legislaţiei în domeniu a fost mereu declarată ca fiind o prioritate pentru autorităţile române, intenţia acestora de a introduce o nouă taxă suplimentară pentru activitatea de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice contravine flagrant acestui principiu", se arată în comunicatul asociaţiei.
Supărarea firmelor din domeniu a fost provocată de 3 proiecte de ordonanţă ale ministerului finanţelor privind introducerea unor taxe speciale în sectorul energetic. Una dintre ele este aşa numita taxă pe monopolul natural, fiind o taxă pe care o vor suporta transportatorii şi distribuitorii de gaze şi energie electrică, adică Transgaz, Transelectrica, E.On, GDF Suez, Enel, CEZ. Excepţie ar face doar firmele care au mai puţin de 100.000 de clienţi. Taxa se va aplica pe fiecare MWh şi variază între 0,45 lei/Mwh şi 1,7 lei/MWh, în funcţie de serviciile de transport şi distribuţie.
Reprezentanţii asociaţiei spun că acum analizează consecinţe