Deciziile pe care le va lua Ministerului Sănătăţii vor respecta regulile UE, programul de guvernare şi acordul existent cu Fondul Monetar Internaţional, întrucât este nevoie de un sistem sanitar echilibrat, care respectă nevoile populaţiei, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Conducerea Ministerului Sănătăţii (MS) s-a întâlnit, marţi dimineaţă, cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi cei ai Comisiei Europene.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a apreciat, la final, că discuţiile au stat sub semnul unui dialog deschis şi corect.
"Am discutat cu reprezentanţii Fondului mai multe teme de interes pentru sistemul sanitar şi i-am asigurat pe aceştia că toate deciziile noastre vor respecta regulile Uniunii Europene, Programul de Guvernare şi acordul pe care îl avem. Dorim un sistem public de sănătate echilibrat, care să respecte nevoile populaţiei, iar FMI este un partener de dialog pentru MS", a spus Nicolăescu, citat într-un comunicat de presă al ministerului.
Totodată, potrivit MS, pe agenda discuţiilor cu reprezentanţii FMI nu a figurat problema sistării finanţării spitalelor private, precizarea fiind făcută după ce în presă au apărut informaţii despre acest subiect.
Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că experţii FMI au declarat, la discuţiile cu reprezentanţii ARPIM, că Guvernul este singurul în măsură să decidă dacă din fondul asigurărilor sociale de sănătate finanţează şi spitalele private.
"La întâlnirea cu experţii FMI am discutat cu prioritate problemele noastre, cu accent pe directiva europeană a plăţilor întârziate, care prevede scurtarea perioadei de plată a medicamentelor prescrise de la 300 la 60 se zile", a spus directorul executiv al A