Oraşul Craiova are în jur de 200 de case monument istoric, multe dintre ele adevărate comori arhitecturale. Trecerea secolelor a lăsat peste faţadele lor urme adânci, încât azi unele au ajuns adevărate ruine, altele, deşi au revenit proprietarilor de drept, sunt părăsite şi se degradează cu fiecare zi. Puţine dintre ele și-au regăsit strălucirea de altădată, prin grija proprietarilor care le deţin. Altele stau roase de trecerea timpului, ocupate efemer de o lume pestriţă, dar neputincioasă financiar să le restaureze şi administrate de instituţii locale la fel de dezinteresate de întreţinerea lor.
Un astfel de imobil este cel de pe strada Unirii nr. 60 (61), Casa Grigorescu, ticsit de chiriaşi şi din a cărui faţadă trecerea veacurilor a ros nemiloasă. Astfel de monumente au fost condamnate la degradare, prin verdictul de naţionalizare dat în perioada comunistă. „În judeţul Dolj avem 600 de clădiri monument istoric, iar în Craiova aproape 200, cele mai multe dintre ele proprietate privată. Avem monumente istorice atât de categoria A, adică de importanţă naţională, de exemplu Palatul Jean Mihail (Muzeul de Artă), dar şi monumente din grupa valorică B, adică de importanţă regională-locală“, a precizat arhitectul Marcel Berendei, din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Dolj.
Nu au o soartă mai bună nici clădirile care au revenit foştilor proprietari doar pe hârtie şi sunt în continuare ocupate de chiriaşi sau sunt libere. Într-o astfel de stare se găseşte imobilul de pe strada Matei Basarab, cunoscutul Han Puţureanu, cel mai mare han al Băniei la sfârşitul secolului XIX. Imobilul, care se întinde pe o suprafaţă foarte mare, 1.450 mp, avea la acea vreme şi cele mai mari depozite, care se întindeau la subsolul clădirii, pe partea de sud-nord. „Hanul Puţureanu a început să fie construit prin anii 1830, atunci au fost ridicate primele