Pofta vine mâncând, spune o vorbă din popor. Unele persoane se consideră, însă pofticioase din fire. Specialiştii site-ului healthy.com contrazic acest lucru. „Organismul ne transmite acest apetit în momentul în care are nevoie de anumiţi nutrienţi”. Iată câteva „mesaje” pe care ni le emite pofta acută de a mânca ceva.
Dacă ţi-e poftă de fructe, organismul reclamă fie un deficit de vitamine, fie o puternică deshidratare. Nu este exclus să aveţi ambele “probleme”.
Totuşi, nu consumaţi pe stomacul gol fructele care conţin o mare cantitate de acizi şi vitamina C, cum sunt citricele sau merele, medicii susţinând că acestea cresc aciditatea gastrică. Cel mai bun moment de a consuma fructe este la o jumătate de oră după masă.
Vrei sărat? Eşti deshidratat
Dacă aveţi poftă de alimente sărate, cel mai probabil sunteţi deshidratat sau există o afecţiune care a dus la scăderea cantităţii de sodiu din organism.
Deasemenea dacă aveţi probleme cu tensiunea, pofta de sare este accentuată pentru că sodiul creşte tensiunea arterială. Este indicat să consumaţi suplimente alimentare cu minerale.
Pofta de cafea, carenţă de fier
Dacă mirosul cafelei vă face să poftiţi neîncetat, probabil aveţi nevoie de fosfor, sulf, cafeină sau fier. Uneori, chiar şi anemicii au mai des poftă de cafea. Nu uitaţi să luaţi în considerare şi factorul de dependenţă.
Pofta de pâine, lipsă de azot
Pofta de pâine caldă semnalează o nevoie a organismului de azot. Este indicat să consumaţi pâine integrală şi carne în astfel de situaţii, dar şi cereale. De altfel, este indicat ca aceste alimente să nu lipsească din dieta voastră zilnică.
Atenţie la glicemie!
Ciocolată, prăjituri, pişcoturi. Cine nu pofteşte la aşa preparate? Atenţie, însă! Dacă „dorinţa” este arzătoare, ar putea ascunde o uşoară hipoglicemie, adică o scădere a glucozei din sânge, dar şi