Primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, Barack Obama, care şi-a început în cadrul unei ceremonii fastuoase cel de-al doilea mandat, încearcă de patru ani să îşi pună amprenta asupra ţării, dar promisiunea sa de a schimba tonul şi modul de a funcţiona al Washingtonului a rămas neîndeplinită. Profetul politicii americane şi cel care acum patru ani era considerat un fel de Mesia al întregii lumi libere nu a mai stârnit atâtea emoţii aşa cum o făcea acum patru ani, dar a ţinut un discurs plin de simboluri, a vorbit foarte clar şi răspicat despre ţări şi politici, fără a le numi şi fără a politiza un eveniment profund emoţional pentru cei 800.000 de americani prezenţi. La împlinirea a 150 de ani de la abolirea sclaviei, la 50 de ani de la celebrul Marş către Washington al lui Martin Luther King Jr., Barack Obama şi invitaţii lui la ceremonie au vorbit lumii despre valorile libertăţii, egalităţii, dar şi despre unitate.
În urmă cu patru ani, Statele Unite au ales “speranţa în locul fricii”, aşa cum a afirmat Obama după ce a depus jurământul la 20 ianuarie 2009.
Dar exerciţiul puterii este adesea frustrant pentru acest avocat şi profesor de drept constituţional care a studiat la Harvard, mai ales după ce republicanii au obţinut majoritatea în Camera Reprezentanţilor, la sfârşitul lui 2010, şi încearcă să pună în aplicare promisiunile de reducere a cheltuielilor fără să crească impozitele. Obama poate, totuşi, să se prevaleze de un bilanţ respectabil, incluzând o reformă ambiţioasă a asigurărilor de sănătate. Dar şomajul rămâne cu 2,8 puncte mai ridicat decât înainte de criză, în timp ce datoria SUA a crescut cu mai mult de jumătate începând din 2009. Deşi e primul preşedinte american care susţine căsătoria între persoane de acelaşi sex, Obama nu a reuşit să impună nici adoptarea unei reforme a imigraţiei şi nici un plan de tranziţie către ener