Managerii Administrației Bazinale de Apă Mureș și omologii lor maghiari din partea ATI-Vizig Szeged au demarat, azi, la Arad, un proiect comun de cooperare ce are ca principal scop mărirea siguranței împotriva inundațiilor și creșterea eficienței activității de apărare în zona transfrontalieră a Mureșului.
Proiectul „Dezvoltarea lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor în zona transfrontalieră pe râul Mureș” are o durată de derulare de doi an, o valoare totală de 1.443.125 euro și este implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013. Finanțarea proiectului este realizată prin intermediul Uniunii Europene, prin Fondul de Dezvoltare Regională, cu completări rezultate din co-finanțările celor două state partenere în proiect. Bugetul aferent Administrației Bazinale de Apă Mureș este de 925.700 de eoru, cu o valoare nerambursabilă din FEDR de 786.845 euro, co-finanțare națională de 120.341 de euro, respectiv contribuția proprie de 18.514 euro.
Debutul proiectului a fost marcat la Arad
Gazda evenimentului ocazionat de debutul proiectului transfrontalier a fost Caius Parpală, director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Arad. Beneficiile cooperării româno-maghiare au fost enumerate de David Csaba, director al ABA Mureș, Kozak Peter, director al ATI Vizig și de managerii de proiect, Monica Gheorghe și Frank Szabolcs. Avantajele pe care implementarea proiectului„Dezvoltarea lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor în zona transfrontalieră pe râul Mureș” le prezintă sunt multiple. La finalul celor doi ani de reabilitări, vor fi asigurate condiții optime de funcționare și intervenție în caz de inundații și poluări accidentale în zona de frontieră România-Ungaria. În plus, prin construcția noilor sisteme individuale de epurare, proiectul va răspunde normelor de protecție a me