Cu toate că Holbavul se află la 20 de kilometri de municipiul Braşov, o parte dintre localnici trăiesc în continuare ca acum câteva sute de ani, fără energie electrică, doar la lumina lumânării.
Chiar dacă acum câţiva ani, comuna figura pe lista programului de electrificări proiectul nu a mai fost pus în practică, astfel că sătenii sunt nevoiţi să se descurce cum pot, fără să aibă un televizor, un frigider, ce să mai vorbim de computere. Primarul Lucian Oprea a precizat că în această situaţie sunt 94 de case, respectiv 330 de locuitori, din cei 1305 pe care îi are comuna. Edilul a primit noi promisiuni că Electrica se va apuca de treabă şi va extinde reţeaua de medie tensiune şi în această zonă, amenajarea reţelei de joase tensiune revenind în sarcina Primăriei. „Doar cei mai înstăriţi au generatoare, restul se descurcă cum pot. Până acum, le aduceam petrol pentru lămpi. Am adus şi de la Victoria, şi de la Tuşnad, şi de la Ploieşti, dar acum nu se mai găseşte pe nicăieri şi oamenii nu îşi mai pot folosi lămpile pe gaz”, a explicat primarul.
Fiindcă comuna era prea mică, nu a putut accesa nici fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, iar investiţia este destul de mare. „Aceste gospodării care nu au curent sunt pe dealuri şi vorbim de o suprafaţă de 43 de kilometri pătraţi care ar trebui acoperită. Sperăm ca Electrica să îşi facă partea ei şi o să vedem cum putem face şi noi rost de sumele necesare realizării investiţiei”, a precizat Lucian Oprea. Anul trecut, bugetul comunei a fost de 3,5 milioane de lei, partea de venituri fiind de numai 500.000 de lei. Cu resurse proprii, Primăria a reuşit măcar să niveleze „drumurile de căruţă” care merg spre aceste case, iar copiii care locuiesc în aceste zone pot ajunge la şcoală cu microbuzul şcolar pe care l-a primit Primăria. De altfel, singurul loc unde pot vedea un bec aprins sau un compu