Începând cu anul fiscal 2013, mulţi contribuabili au opţiunea de a aplica sistemul de plăţi anticipate pentru impozitul pe profit trimestrial. Tema este de mare actualitate acum pentru majoritatea contribuabililor care se gândesc să aplice acest sistem începând cu 2013, deoarece opţiunea trebuie exercitată până la 31 ianuarie
Prevederea exista deja în cazul societăţilor bancare, fiind introdusă însă ca obligatorie începând cu 2007. Acum însă, contribuabilii (alţii decât societăţile bancare şi alte excepţii) au posibilitatea alegerii sistemului de plată care se potriveşte cel mai bine atât propriului model de business, cât şi previziunilor pentru următorii ani. Noul sistem are două avantaje principale:
În fapt, contribuabilul urmează să plătească trimestrial în contul impozitului pe profit o sumă egală cu o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preţurilor de consum, ce trebuie comunicat până pe 15 aprilie a anului fiscal pentru care se efectuează plăţile anticipate. Până la această dată nu avem o comunicare oficială a valorii acestuia, dar cel publicat pentru anul 2012 a fost de 3,5%.
În termeni generali, se poate spune că sistemul de plăţi anticipate e avantajos în situaţia în care un contribuabil estimează că impozitul pe profit pe care îl va plăti în următorii doi ani este mai mare decât cel calculat efectiv pentru anul anterior. În fapt, acest lucru se traduce prin estimare de creştere economică la nivelul contribuabilului sau, altfel spus, sistemul de plăţi anticipate este favorabil acelor contribuabili care sunt în plină expansiune şi se aşteaptă la obţinerea de profituri mai mari comparativ cu anul anterior.
Sunt şi alte avantaje care derivă din aplicarea acestui sistem. Dacă se estimează o creştere a profiturilor impozabile, contribuabilul ar plăti trimestrial o sumă