Aprecierea monedei naţionale îi determină pe analişti să-şi ajusteze prognozele. Deocamdată, „moneda românească ar trebui să mai câştige teren până în zona 4,28 – 4,287 lei/ euro, însă, până atunci, e plauzibilă o fază temporară de depreciere, cu limite la 4,38 – 4,4“, prevede un raport al casei de brokeraj BT Securities.
Banca Naţională a României (BNR) a afişat ieri un curs de referinţă de 4,3481 lei/euro, potrivit cu „faza temporară“ identificată de analist.
Leul se apreciase anterior până la 4,32 sub imperiul „fenomenului JP Morgan“. Marea bancă de investiţii americană a surprins piaţa cu anunţul că include titlurile de stat româneşti emise în lei într-un indice propriu, care urmăreşte evoluţia unor astfel de titluri din lume.
Anunţul JP Morgan a fost simptomul unui fenomen mai amplu, potenţat şi de calmarea mediului politic românesc, respectiv de recâştigare a încrederii pieţelor.
Dacă în vară întrebarea era când va ajunge cursul la 5 lei pentru un euro, acum dealerii şi investitorii se întreabă când va ajunge cursul la 4 lei pentru un euro.
„Deşi mizasem pe încă un val final de depreciere a leului înainte de schimbarea pe termen lung a direcţiei, întărirea monedei naţionale ne-a determinat să reevaluăm perspectiva pe acest an“, scrie Dan Rusu, şeful analiştilor casei de brokeraj BT Securities, în raportul primit la redacţia ECONOMICA.NET.
Răsturnarea tendinţei
Aprecierea leului din ultimele săptămâni a răsturnat tendinţa cliclului de depreciere din 2007 încoace, potrivit analistului BT Securities. Dan Rusu a trebuit să se declare mulţumit cu deprecierea maximă de astă vară de până la 4,648 lei/euro la BNR, cu vârfuri de 4,7 lei, aşa cum prevăzuse.
Acum, analistul nu mai aşteaptă „valul final de depreciere“, ci creditează tendinţa de apreciere a monedei naţionale, în acest an, până spre 4 lei /euro.
„Considerăm