Un număr de 24 de sălăjeni au avut de suferit şi au primit tratament, în această lună, după ce au consumat carne de porc infestată cu Trichinella Spiralis, în judeţ fiind identificate de inspectorii sanitar-veterinari trei focare de trichineloză. Din acestea, două au fost pe Fondurile de Vânătoare Dragu şi Gârbou, iar unul în localitatea Glod. Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, Mircea Martin, a declarat că, în cazul focarului identificat la Glod, zece persoane au consumat din carnea unui porc domestic fără a efectua examenul trichineloscopic recomandat de specialişti. „În localitatea Glod, un cetăţean care presta servicii de sacrificare a porcinelor a fost plătit, dar a şi primit din carnea animalului sacrificat. Din respectiva bucată de carne au consumat zece persoane, din mai multe familii, care au necesitat ulterior tratament medical”, a declarat Mircea Martin.
În cazul focarelor de trichineloză înregistrate pe cele două Fonduri de Vânătoare sus amintite, directorul DSVSA Sălaj a precizat că ele au provenit de la doi porci mistreţi, împuşcaţi de vânători. „La Gârbou, oamenii au adus mostre de carne la laborator, dar au consumat înainte să aibă rezultatul analizei. Întrucât s-a constatat că mistreţul avea trichineloză, 14 persoane au fost trimise la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj pentru a primi tratament”, a declarat Mircea Martin.
N-au ajuns la tratament
Numai că aceste 14 persoane nu au ajuns nici până acum la DSP Sălaj. Directorul acestei instituţii, Ligia Marincaş, a declarat că niciunul din aceşti cetăţeni nu s-a prezentat pentru diagnosticare ori tratament şi, fiind vorba de un focar înregistrat pe un Fond de Vânătoare, ei nu pot fi identificaţi. „Vorbim de un focar care este pe un Fond de Vânătoare, nu într-un sat, aşa că nu avem cum să identificăm persoanele care au consumat