Metroul din Lisabona şi-a întrerupt activitatea marţi dimineaţa din cauza unei greve parţiale a angajaţilor săi, care protestează faţă de măsurile de austeritate impuse de guvern în cadrul planului de salvare a economiei Portugaliei.
"Adeziunea la grevă este foarte ridicată. Rata de participare este de aproximativ 90%", a explicat Anabela Carvalheira, din partea Federaţiei Naţionale de Transporturi şi Comunicaţii (Fectrans).
Greva, începută la ora locală 06.00 (08.00 ora României), ar trebui să se termine la 10.30 (12.30 ora României), potrivit unui purtător de cuvânt al companiei.
În urmă cu o săptămână, angajaţii metrolului din Lisabona au mai făcut o grevă împotriva măsurilor din noul Cod al Muncii, adoptat în urmă cu un an de guvernul de centru-dreapta, în cadrul planului de salvare a economiei naţionale portugheze.
Greviştii, care protestează îndeosebi faţă de sistarea acordării primelor de la sfârşitul anului şi reducerea orelor suplimentare, precum şi faţă de o eventuală privatizare, luptă "împotriva destrămării companiei şi pentru apărarea locurilor de muncă", a explicat Caravalheira.
În urmă cu o săptămână, cotidianul Diario Economico a anunţat că întreprinderea publică lua în considerare 180 de disponibilizări pentru 2013.
"Nu cunoaştem cifre (...) dar nu ne vom ceda", a declarat un oficial sindical din cadrul Fectrans, care a denunţat "atacul feroce în care victimele sunt angajaţii" metroului.
Grevele şi protestele au luat amploare în ultimele luni în Portugalia, ca protest faţă de măsurile guvernului care a promis în faţa creditorilor internaţionali să redreseze finanţele ţării.
Portugalia beneficiază din mai 2011 de un plan de salvare de 78 de miliarde de euro, acordat de FMI şi UE, în schimbul unui amplu plan de austeritate şi reforme.
Guvernul a elaborat pentru 2013 un buget de stat de o rigoar