Un acord încheiat la începutul acestei săptămâni între reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale şi cei ai federaţiilor sindicale din învăţământ scapă educatoarele şi învăţătorii fără facultate de obligativitatea de a obţine diplomele de licenţă în termen de şase ani, aşa cum prevede o ordonanţă emisă de guvern la sfârşitul anului trecut. Potrivit textului acordului, publicat pe site-ul oficial al ministerului, oficialii promit că „în sesiunea parlamentară în curs se va susţine menţinerea în Legea 1/2011 a funcţiilor didactice de educator/educatoare, învăţător/învăţătoare pentru cei aflaţi în prezent în sistem, fără alte condiţionalităţi”.
Potrivit liderului sindical Eusebiu Lehene, preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ Sălaj, chiar dacă învăţătorii şi educatoarele nu vor fi obligaţi să facă facultate, ei ar trebui să îşi completeze, oricum, studiile, pentru a putea beneficia de un salariu mai bun. „Nu rămâne ca obligativitate facultatea, dar eu sunt convins că pentru cei tineri soluţia este să facă acea facultate, pentru că numai aşa îşi vor rezolva problema salarială. Pentru că mi se pare o utopie să se aştepte şi chiar să fie plătiţi la fel cu cei care au studii superioare, chiar şi după acea echivalare a experienţei profesionale, în baza căreia ar putea fi reîncadraţi ca profesori pentru învăţământul primar sau preşcolar”, ne-a declarat liderul sindical. Eusebiu Lehene a spus că a avut chiar zilele trecute o întâlnire cu membrii de sindicat, care „începuseră să se impacienteze din cauza ordonanţei”, iar din discuţiile purtate a rezultat că toţi au înţeles că după echivalare vor avea aceleaşi salarii cu colegii lor cu facultate. „Eu le-am spus să nu îşi facă iluzii”, spune liderul sindical.
Acordul amână şi termenul până la care Ministerul Educaţiei Naţionale trebuie să finalizeze acea procedură de echivalare şi propune îmbunătăţire