Animalele sălbatice sunt crescute de săteni în libertate. Carnea lor este de două ori mai scumpă decât a porcilor domestici, iar cheltuielile sunt la jumătate.
1 /.
Hunedoreanul Ioan Nasta, din Cucuiş, se ocupă de mistreţi de aproape şase ani. Omul e mulţumit că nu trebuie să le dea prea multă atenţie. Îi lasă liberi prin pădurea din jur şi nu le duce grija: cuminţi, se întorc seara acasă sau când trebuie să mănânce. „Doar iarna, când este mai frig, îi ţin într-un fel de ţarc”, încearcă să ne convingă el. S-a ocupat de când se ştie de zootehnie în satul Cucuiş, dar niciodată nu i-a ieşit profit.
Ţăranul crede că acum şase ani a dat de ideea salvatoare. I-a sug rat-o un german stabilit în România, când s-au întâlnit: „Am început să mă plâng că nu-mi iese deloc. Cât cheltuiam, tot atâta scoteam. Uneori şi mai puţin. Cum mă plângeam, neamţul mi-a spus să încerc să vând ce nu se mai găseşte în altă parte. Mi-a spus să cresc mistreţi.”
Peste vreo două trei luni, fermierul a avut noroc: „Am văzut în târg trei pui de porc mistreţ. Imediat mi-am amintit de sfatul neamţului. Am vrut să cumpăr doar unul, dar în cele din urmă i-am luat pe toţi trei şi mi-am lăsat toate economiile.”
Un porc matur, 2.200 lei
Acum, Ioan Nasta are în micro-ferma sa în jur de zece mistreţi. „Am avut şi 15. Mereu vând. Am două scroafe, un mistreţ mare - păstrat mereu pentru împerecheat - şi şapte purceluşi pe care deja i-am vândut. Scroafele nasc cam de două ori pe an. Maximum 15 pui dau la naştere amândouă. Imediat cum îi nasc am oferte să-i vând. Chiar şi aseară m-a sunat o persoană”, ne mai spune mândru crescătorul.
Cam 100 de euro costă un pui şi în jur de 2.200 de lei un porc matur, care ar cântări 200 de kilograme. „Am unul în curte de 300 de kilograme, pe care îl ţin de prăsilă. Cam în doi ani ajunge un mistreţ la 300 de kilograme”, explică Nasta.
Mănân