Primăria Municipiului Alba Iulia este nevoită să ramburseze aproximativ 6,3 milioane de euro la bugetul de stat, după ce au fost aplicate corecții financiare la opt dintre cele zece proiecte cofinanțate din fonduri europene, derulate în oraș de mai mulți ani sau finalizate. Primarul Mircea Hava și-a exprimat dezamăgirea față de aceste măsuri, susținând că sunt nedrepte, că este convins că administrația din Alba Iulia nu a greșit cu nimic astfel încât acestea să fie îndreptățite și că este „o înșelătorie”. Mai mult, acesta a accentuat latura politică a acestui „atac”.
La conferință au participat și city managerul Nicolaie Moldovan, directoarea Serviciului de Investiții, Silvia Moldovan, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Coșer, directoarea direcției Programe, Crina Iacob și șefa departamentului economic, Teofila Țâr, care au explicat punctual că aceste corecții vin din interpretarea greșită a legislației.
S-au înregistrat un număr de 18 corecții financiare, aplicate exclusiv la procedurile de achiziții publice pe care noi le-am efectuat în cadrul a 8 contracte de finanțare nerambursabilă, toate finanțate de Programul Operațional Regional.
Cea mai importantă modificare financiară a fost semnalată la proiectul de reabilitare al Laturii de Vest a Cetăţii Alba Carolina, în cazul căreia va trebui recuperată 25% din valoarea eligibilă nerambursabilă a proiectului. Autoritatea care a dispus aceste corecții financiare este Direcția de Control, Verificare și Optimizare Fonduri Comunitare din cadrul Autorității de Management pentru programul Operațional Regional, din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Corecțiile au fost înregistrate oficial începând cu luna ianuarie 2012. Primăria Municipiului Alba Iulia a contestat toate aceste corecții în instanță, iar două dintre acțiunile care contestau corecții primite la