După cel de-al Doilea Război Mondial, reconcilierea dintre Franţa şi Germania a fost consfinţită printr-un tratat semnat în urmă cu cinci decenii. Mulţi cred însă că o melodie, înregistrată cu numai un an după aceea, ar fi jucat un rol important în îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două state.
De-a lungul istoriei, au existat cu certitudine melodii extrem de populare, cu mesaje puternice. Dar poate oare un cântec să schimbe lumea, să schimbe atitudinea oamenilor şi să fie mai puternic decât politica?
O melodie pe care nu foarte mulţi oameni o cunosc sau şi-o amintesc astăzi a avut însă această putere.
Cu 50 de ani în urmă, Germania şi Franţa erau două state vecine pentru care rănile lăsate de război erau încă proaspete. Germanii încercau să accepte înfrângerea totală, precum şi percepţia celorlalte puteri mondiale potrivit căreia un stat civilizat, cum era Germania, a putut să comită şi să perpetueze una dintre cele mai mari crime din istorie.
Pe acest câmp minat de resentimente şi ranchiună dureroasă, a păşit vocea delicată a unei cântăreţe. Barbara era numele ei de scenă, însă numele ei adevărat era Monique Serf . Născut în Paris, în 1930, Barbara era evreică, deci o ţintă directă a naziştilor. Dar, la 20 de ani după terminarea războiului, Barbara a călătorit în oraşul Göttingen, aflat în apropierea inimii Germaniei.
S-a îndrăgostit de oraş şi de oamenii lui şi a înregistrat un imn de laudă, mai întâi în franceză şi apoi în germană, limba foştilor asupritori ai poporului său. Cântecul a furat inima audienţei germane într-un teatru din Göttingen. A devenit un hit.
O stradă a fost denumită după ea. Oficialii oraşului Göttingen i-au oferit Medalia de Onoare. Potrivit articolelor vremii, melodia a jucat un rol important în reconcilierea Germaniei cu Franţa.
Aşa cum spune