Senatorii şi deputaţii şi-au votat un statut care-i privilegiază faţă de celelalte categorii de aleşi, consilieri locali sau judeţeni: ei pot ignora, fără riscul de a-şi pierde mandatul, deciziile de incompatibilitate ale Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).
Parlamentarii declaraţi incompatibili îşi vor păstra mandatul chiar dacă există o decizie definitivă a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).
Portiţa a fost introdusă în Statutul deputaţilor şi senatorilor, votat, ieri, de Parlament cu 309 voturi pentru, 56 voturi împotrivă şi două abţineri. Proiectul a fost sprijinit de parlamentarii PSD şi PNL, în timp ce reprezentanţii PPDD au părăsit sala, iar cei ai PDL au votat împotrivă.
În proiectul de statut era prevăzut că mandatul de parlamentar încetează la data rămânerii definitive prin neatacare a raportului ANI prin care se constată incompatibilitatea. Plenul reunit a acceptat propunerea senatorului PNL Tudor Chiuariu de eliminare a acestui articol. Parlamentarii îşi pierd funcţia doar în urma unei hotărâri a instanţei de respingere a contestaţiei făcute de cel declarat incompatibil.
Vechiul statut prevedea pierderea automată a mandatului în caz de incompatibilitate. Tudor Chiuariu susţine că problema se poate rezolva dacă ANI întreprinde o acţiune în constatare.
Potrivit legii însă, deciziile ANI fac obiectul contenciosului administrativ, iar o cerere de acţiune în constatare din partea Agenţiei nu poate fi admisibilă. Pentru a face acest lucru posibil, parlamentarii ar trebui să modifice Legea ANI.
Avocatul Elenina Nicuţ spune că amendamentul introdus de Tudor Chiuariu, care lasă portiţe parlamentarilor incompatibili, creează o situaţie de inechitate. „Raportul ANI este un act administrativ. Ce-ar fi dacă procesele-verbale de contravenţie nu ar fi executate, nu şi-ar produce efectele? Asistăm la o inechitate,