Noi etape în implementarea proiectului ACCESS2MOUNTAIN în Maramureş. MaramureşInfoTurism a devenit de curând beneficiarul unui Studiu asupra fluxurilor de trafic şi a posibilelor soluţii în judeţul Maramureş şi în nordul Carpaţilor Orientali – România.
Conform declarațiilor făcute de către Rada Pavel, de la MaramuresInfoTurism, elaborarea acestei lucrări a început în iunie 2012, constituind o activitate din cadrul proiectului internaţional ACCESS2MOUNTAIN, finanţat prin Programul de Cooperare Transnaţională „Sud Estul Europei“.
“Studiul şi-a propus examinarea fluxurilor de trafic din Maramureş şi o parte a judeţelor învecinate situate în nordul Carpaţilor Orientali (Satu Mare, Suceava, Bistriţa-Năsăud), realizarea unei analize a vulnerabilităţii zonei, precum şi o analiză a impactului ecologic al emisiilor poluante cauzate de traficul rutier, alături de o evaluare a diferitelor căi de transport.
Dat fiind faptul că atât în Maramureş, cât şi în judeţele învecinate, existau foarte puţine informaţii legate de fluxul de turişti, acest studiu a constituit o oportunitate de a conecta informaţiile referitoare la trafic şi transport cu informaţii despre turiştii care vizitează zona. Sursele principale ale informaţiilor prezentate au fost statisticile de la nivel naţional şi local, informaţiile oficiale primite de la diverse instituţii publice sau preluate de pe canalele lor de comunicare şi anchetele în teren.
Un rol important în creionarea profilului turistului care vizitează Maramureşul l-a avut desfăşurarea unei anchete pe bază de chestionar efectuată în judeţul nostru într-o perioadă de vârf a sezonului turistic (august 2012). Peste 300 de turişti români şi străini au fost intervievaţi cu privire la aspecte concrete ale călătoriei în Maramureş (durată, cazare, mod de planificare a călătoriei, mijloace de transport utilizate, căi de acces în regiune, o