Ce riscuri planează anul acesta asupra businessului global. În „Muntele vrăjit“, a lui Thomas Mann, un tânăr om de afaceri își vizitează vărul internat într-un sanatoriu din Davos, în Alpii elvețieni. La scurt timp, eroul nostru începe să se simtă tot mai slăbit și confuz. Proprietarul sanatoriului îl sfătuiește să se odihnească; în final, ajunge să rămână acolo timp de șapte ani, șapte ani interminabili.
Rapoartele de risc au un efect similar: cu cât citești mai multe, cu atât vezi mai multe riscuri, pentru ca, la final, să cazi pradă unei extenuări nervoase. Săptămâna trecută, au fost publicate două rapoarte care se potrivesc perfect acestui profil „angoasant“: „Riscuri globale în 2013“, realizat de Forumul Economic Mondial (FEM), și „Cele mai mari riscuri din 2013“, publicat de compania de consultanță Eurasia.
Pe cât este de tulburător să parcurgi sutele de pagini împănate de sintagme precum „dezechilibrele cronice de pe piața muncii“ și „consecințele neprevăzute și dramatice ale schimbărilor climatice“, pe atât este de util. Pentru că, din fericire, cele două rapoarte nu se rezumă la a ne înștiința asupra pericolelor care ne pândesc, ci și asupra oportunităților de creștere generate de aceste riscuri: pentru că, parafrazând proverbul, ce îi omoară pe unii îi face mai puternici pe alții.
Studiul FEM se concentrează asupra câtorva probleme bine-cunoscute, cum ar fi adâncirea inechităților sociale sau fragilitatea sistemului economic mondial (pus la încercare de combinația fără precedent dintre politicile monetare relaxate și măsurile dure de austeritate fiscală). Dar atrage atenția și asupra unor riscuri mai puțin evidente, primejdii latente ascunse în viața de zi cu zi, în căsuța de e-mail sau în cabinetul medicului de familie. Analiștii instituției cred că „babilonia digitală“ ar putea declanșa oricând un dezastru global.