Maşina a încetat demult să fie un lux şi a devenit o necesitate, indiferent dacă este vorba despre autoturisme de zeci de mii de euro sau de câteva sute. Dacă pentru un segment al populaţiei un preţ de 30.000 sau 50.000 de euro este accesibil, aţii se orientează spre maşini ieftine, care să le asigure posibilitatea de a se deplasa. Pe site-urile auto există oferte de maşini, mai vechi e drept, care pot fi cumpărate cu 5-600 de euro, însă problema apare când este vorba de taxa de înmatriculare.
Actuala taxă auto loveşte tocmai în cumpărătorii maşinilor ieftine, deoarece în multe cazuri valoarea acesteia ajunge să depăşească preţul maşinii. Această situaţie generează o scădere a interesului faţă de aceste maşini, iar proprietarii arată că numărul celor interesaţi de astfel de maşini este în continuă scădere.
Un astfel de anunţ vizează un autoturism Citroen deja înmatriculat în Cluj, fabricat în 1989, cu motor non-euro, preţul cerut de proprietar fiind de 400 de euro. Însă, în acest caz, taxa de reînmatriculare, redevenită obligatorie de la începutul acestui an, sare de 3.000 de euro. De aceea, proprietarul speră să găsească un cumpărător interesat de piesele de schimb, pentru că este conştient că nimeni nu va plăti taxa de reînmatriculare.
Un vânzător specializat în tranzacţiile cu maşini vechi are scos pe piaţă un Renault Clio din 1996, la preţul de 490 de euro. „Deşi săptămâna trecută au venit patru persoane să vadă maşina, nu am reuşit să o vând. Chiar dacă arată bine, iar preţul este bun, când aud că mai trebuie să plătească încă 300 de euro doar pentru a o înmatricula, clienţii renunţă şi aşteaptă să vadă dacă şi cum se va modifica taxa”, spune vânzătorul. Acesta spune că o va mai ţine pe site o vreme, însă are în vedere şi vânzarea maşinii la dezmembrări, chiar dacă suma primită în acest caz ar fi mai mică. „La sfârşitul anului trecut am avut o ce