„S-ar prăbuşi Marea Britanie dacă am ieşi din Uniune? Nu, desigur că nu. Am putea alege un alt parcurs. Întrebarea este: ar fi aceasta în interesul nostru naţional? Întotdeauna am spus limpede că interesul nostru, ca naţiune comercială, este să fim parte din piaţa unică“. (David Cameron, premierul Marii Britanii)
Premierul britanic a promis încă din toamnă un discurs în care să-şi prezinte viziunea despre viitorul relaţiilor Regatului Unit cu Uniunea Europeană. Este de departe cel mai dificil discurs din cariera politică a lui David Cameron şi cel mai controversat. Discursul urma să fie ţinut, în fine, vinerea trecută, dar a fost amânat în ultima clipă, din cauza crizei ostaticilor din Algeria. După toate indiciile, el urma să fie reprogramat pentru una dintre zilele acestei săptămâni, aşadar după redactarea articolului de faţă. Însă chiar şi fără a avea la dispoziţie discursul, există suficiente elemente care să creioneze poziţia ingrată în care se află David Cameron şi miza uriaşă a discursului său.
David Cameron a declarat, cu câteva zile înainte de data programată iniţial pentru discurs, într-un interviu pentru radio BBC 4, că intenţionează să renegocieze o parte a relaţiilor Regatului Unit cu Uniunea Europeană şi că, dacă acest demers va fi încununat de succes, vrea să supună rezultatul negocierilor la vot sub forma unui referendum, după următoarele alegeri generale. Fragmentele din discurs, date publicităţii în seara zilei de joi, arată că premierul voia să prezinte o viziune pozitivă pentru viitorul Uniunii Europene, „un viitor în care Marea Britanie doreşte şi ar trebui să dorească să joace un rol angajat şi activ“. David Cameron mai urma să spună că, în condiţiile transformărilor fundamentale prin care trece Uniunea Europeană, „între UE şi cetăţenii săi s-a creat o prăpastie care a crescut dramatic în ultimii ani,