Sâmbătă, 19 ianuarie, şedinţa Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat a debutat cu un moment omagial „Domnul poeziei româneşti Mihai Eminescu.”
Momentul a însemnat o selecţie de înregistrări, recitări: Mihail Sadoveanu, Irina Răchiţeanu Şirianu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Mircea Albulescu, Ion Caramitru, Leopoldina Bălănuţă, Ludovic Antal şi muzică pe versurile celui omagiat interpretată de: Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Cluj- Napoca, Corul filarmonicii „Moldova” din Iaşi, Corul „Madrigal”, Corul Radiodifuziunii Române, Cornel Rusu, Valentin Teodorian, Gheorghe Zamfir, Nicolae Florei, Angela Moldovan. În timpul audiţiei s-a instalat o linişte de catedrală, semn că cei prezenţi au apreciat introducerea şi atmosfera a fost deosebită.
Despre Mihai Eminescu a vorbit Grigore Leaua, secondat pe alocuri de Aneta Pioară: „Când vorbim de Eminescu, trebuie să ţinem cont de ceea ce a spus Nichita Stănescu: „Critica literară nu l-a înţeles pe Eminescu”. Pe lângă plopii fără soţ se află în Bucureşti. Este vorba de fiica pictorului Leca. Sunt multe lucruri care nu sunt în concordanţă cu realitatea. La Ipoteşti, eu am altă relaţie cu Ipoteştiul, soţia mea este de acolo, ai o senzaţie de singurătate bogată, este un spaţiu miraculos, te marchează, simţi nevoia să te întorci. Noaptea stelele la Ipoteşti se văd altfel, o strălucire lichidă. Nimeni nu va scrie o poezie de dragoste ca Mihai Eminescu. Noi suntem un popor fără profunzime. Poezia lui Eminescu este contagioasă. La Stănceşti s-a născut I. D. Marin, doctor în istoria literaturii române, care s-a ocupat de viaţa lui Eminescu. A scris o singură carte: „Eminescu la Ipoteşti.” Singura pată albă din biografia lui Eminescu este în vara lui 1886, când se îndrăgosteşte de fata pădurarului din Ipoteşti, care în decembrie moare. O chema Casa