Institutelor de medicină-legală li se interzice să condiţioneze eliberarea certificatului medico-legal de achitarea contravalorii expertizelor
Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul de Ordonanţă de Guvern prin care se modifică organizarea activităţii şi funcţionarea instituţiilor de medicină legală.
Proiectul a fost postat astăzi pe site-ul ministerului condus de liberalul Radu Stroe. timp de 10 zile, cei care au observaţii de făcut îşi pot trimite punctele de vedere la adresa dj-international[at]mai.gov.ro
Prin proiect se propun modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 1/2000 privind organizarea activităţii şi funcţionarea instituţiilor de medicină legală, în câteva puncte cheie.
Spre exemplu, se propune ce anume să fie cuprins în costul serviciilor prestate din dispoziţia organelor de urmărire penală sau a instanţelor judecătoreşti. Şi anume: "sunt incluse doar tarifele pentru activităţile ce constituie operaţii de efectuare a constatărilor sau expertizelor, precum şi altor lucrări medico-legale solicitate". Este deja de notorietate faptul că organele de urmărire penală şi instanţele au datorii mari la institutele de medicină legală, pentru expertizele şi constatările efectuate.
Ministrul Radu Stroe propune ca, în viitor, aceste cheltuielile necesare pentru efectuarea constatărilor, expertizelor, precum şi a altor lucrări medico-legale dispuse de organele de urmărire penală sau de instanţele judecătoreşti - care constituie cheltuieli judiciare ce se avansează de stat, se suportă, în condiţiile legii, dacă lucrările au fost dispuse de:
a) instanţele judecătoreşti – din bugetul de venituri şi cheltuieli al Ministerului Justiţiei sau de către părţi;
b) procurori – din bugetul de venituri şi cheltuieli al Ministerului Public sau de către părţi;
c) organele de cercetare penală – din bugetul