Mamele a căror soţi au refuzat să petreacă acasă măcar o lună de zile cu bebeluşul lor rămân fără indemnizaţie de creştere a copilului. Directiva UE aplicată de anul trecut, prin care şi taţii sunt stimulaţi să-şi dedice din timpul lor copilului nou-născut lasă familiile fără bani de la stat pentru o lună de zile. Şi asta pentru că un număr mare de taţi au refuzat să intre în concediu de creştere a copilului, pentru o lună de zile.
De anul trecut, şi celălalt părinte care nu este în concediu de creştere a copilului are obligatia să petreacă o luna cu bebeluşul lui. În majoritatea cazurilor, mama este cea care optează să intre în concediu de creştere a copilului, astfel că, tatăl este în situaţia de a sta timp de o lună în concediu. Acesta are posibilitatea de a-şi lua acest concediu oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de un an sau doi ani, în funcţie de varianta de indemnizaţie aleasă de mamă. De asemenea, aceasta, pe timpul concediului acordat tatălui copilului, se poate întoarce la serviciu. Dacă nu doreşte acest lucru, îşi poate lua concediu fără plată. Potrivit legislaţiei, pentru luna de concediu a tatălui, indemnizaţia de creştere a copilului nu se mai acordă mamei, ci tatălui, din media veniturilor nete obţinute de acesta în ultimele 12 luni.
Alternativa, concediul fără plată
Legislaţia mai spune că în luna în care unul dintre părinţi se află în concediu de creştere a copilului, celălalt are dreptul să realizeze venituri impozabile, deci să-şi reia activitatea. Cele care nu doresc asta pot cere angajatorului concediu fără plată. Astfel, în loc să primească indemnizaţie un an sau doi ani, vor lua 11 luni, ori 23 de luni. Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială reaminteşte familiilor situaţia în care se află. „Dacă dreptul la concediu şi indemnizaţie nu se solicită de cel de-al doilea părinte, concediul şi indemn