Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a publicat, astăzi, pe site-ul propriu, buletinul informativ lunar aferent lunii decembrie 2012, care conţine principalele date statistice din 2012: evoluţia volumului activelor, a numărului de participanţi, analize privind evoluţia structurii participanţilor şi a structurii investiţiilor fondurilor de pensii private, arată un comunicat de presă.
De asemenea, materialul cuprinde lista actelor emise de către instituţie în luna decembrie 2012, aplicabile atât Pilonului II cât şi Pilonului III.
Conform comunicatului, din punct de vedere al principalilor indicatori statistici, anul 2012 a fost caracterizat de evoluţia constantă şi solidă a numărului de participanţi şi a valorii activelor, astfel:
- Activele totale aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private au crescut constant pe parcursul anului trecut, în trendul pozitiv din anii anteriori, înregistrând la sfârşitul lunii decembrie 2012, 10,24 miliarde lei (2,31 miliarde euro). Astfel, creşterea înregistrată faţă de finalul anului 2011 a fost de aproape 50% (creştere cu cca. 46% raportat la moneda euro).
La 31 decembrie 2012, activele totale din sistemul pensiilor private reprezentau 1,68% din PIB, comparativ cu 1,19%, valoare înregistrată la 31 decembrie 2011 .
- Numărul participanţilor a crescut constant lună de lună, aproximativ 290.000 persoane devenind participanţi ai sistemului de pensii private. Fondurile de pensii facultative, la care înscrierea este una voluntară, au reuşit să atragă 31.767 de participanţi pe parcursul anului trecut.
F.A. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a publicat, astăzi, pe site-ul propriu, buletinul informativ lunar aferent lunii decembrie 2012, care conţine principalele date statistice din 2012: evoluţia volumului activelor, a număru