Specialist în agricultură şi educaţie, olandezul Jeroen Dijsselbloem a devenit cunoscut aproape peste noapte, fiind ales preşedinte al grupului miniştrilor de Finanţe din zona euro.
Atunci când numele său a început să fie vehiculat pentru funcţia de preşedinte al Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem era ministrul de Finanţe al Olandei de puţin peste şase săptămâni. Aflat la primul mandat, oficialul în vârstă de 46 de ani nu reuşise încă să se facă remarcat pe plan european.
De atunci au trecut nu mai mult de trei luni, perioadă care s-a dovedit însă mai mult decât suficientă pentru ca Dijsselbloem să devină favoritul în cursa pentru înlocuirea veteranului Jean-Claude Juncker la cârma grupului de miniştri ai Finanţelor din zona euro. Luni, miniştrii l-au ales oficial în funcţie. Însă, pentru prima dată de la înfiinţarea zonei euro, alegerea nu a fost luată în unanimitate, Spania fiind singurul membru al uniunii monetare care nu a fost de acord cu numirea acestuia.
Cum a intrat Dijsselbloem peste Schauble şi Draghi
Cariera sa politică a fost caracterizată, în timpul anilor 2000, de simpatia faţă de extrema stângă, însă olandezul a reuşit în ultimele luni să impresioneze Bruxelles-ul prin atitudinea în acelaşi timp conciliantă şi fermă. Iar stilul său personal, ghidat de austeritate şi modestie, nu a putut fi altceva decât încă un argument în favoarea sa, notează cotidianul britanic „The Guardian”.
Un oficial european îşi aminteşte cum, în decembrie, atunci când a participat la prima sa reuniune a Eurogrupului, Dijsselbloem a reuşit să se impună în faţa celor mai grele nume din finanţele europene.
La un moment dat în timpul discuţiilor, Wolfgang Schauble, ministrul german al Finanţelor, s-a mutat într-o altă cameră, într-un cadru mai restrâns, alături de Michel Barnier, comisarul european pentru Piaţa