Unul dintre cele mai importante complexe monumentale din România – ansamblul curţilor fortificate „Mareş Bajescu” şi Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – au şansa să reintre în circuitul turistic datorită unui proiect amplu de restaurare, cu bani de la ministerul Culturii.
La nici 25 de kilometri de Piteşti se află satul Băjeştim unde a fost construit în secolul al XVII-lea un ansamblu de arhitectură civilă şi religioasă care includea, pe lângă biserica Adormirea Maicii Domnului, casele boiereşti cu pivniţe, curţi şi gârlici. Incinta era delimitată de ziduri de cărămidă şi piatră de râu, întărite cu turnuri de colţ. Întregul complex a fost construit de boierul Mareş Băjescu, Ban al Craiovei şi una dintre figurile proeminente ale Ţării Româneşti din acea perioadă. Datarea monumetului este controversată, însă majoritatea surselor o plasează între anii 1648-1662, în timpul domniei lui Antonie Vodă din Popeşti.
După trei secole, întregul ansamblu se afla într-o stare avansată de degradare, cauza pricipală fiind umiditatea de capilaritate şi apele pluviale, însă nu poate fi ignorat nici factorul uman, prin intervenţie directă sau nepăsare. Din întregul complex s-au mai păstrat biserica, zidurile de incintă, turnurile şi o parte din beciurile casei boiereşti.
Când preotul Constantin Marinescu a devenit paroh la biserica Adormirea Maicii Domnului a găsit ziduri distruse, acoperite de vegetaţie şi pictura murală din interiorul bisericii abia vizibilă, acoperită cu straturi succesive de murdărie şi igrasie. Născut chiar în satul Băjeşti, parohul a decis ca misiunea lui să fie salvarea monumentului.
În scurt timp a reuşit demersurile pentru obţinerea din partea Ministerul Culturii şi Cultelor a finanţării necesare. Peste 3 milioane de lei au fost alocaţi pentru realizarea lucrărilor de refacere şi consolidare a picturii m