Lipsa de bani, absenţa medicamentelor, a materialelor sanitare şi a reactivilor sunt cele mai grave probleme din sistemul sanitar spitalicesc nu numai din Timiş, ci din întreaga ţară, care diminuează mult şansele de supravieţuire a celor aflaţi în situaţii limită. În consecinţă, de nenumărate ori, singurul rezultat al îngrijirii adecvate în faza prespitalicească este acela că pacienţii nu mor în stradă, ci în spital.
Un program necesar
Prof. univ. dr. Dorel Săndesc, şeful Clinicii de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara şi preşedintele Societăţii Romane de ATI, a precizat că, în prezent, pacienţii în stare gravă beneficiază de o îngrijire excelentă în faza prespitalicească şi în unităţile de primire a urgenţelor (U.P.U.), prin sistemul realizat de către dr. Raed Arafat. Raportat la investiţiile substanţiale realizate, efectul este mult prea mic. Se impune ca pacienţii în stare gravă să beneficieze de condiţii optime de îngrijire atât în faza prespitalicească, cât şi pe parcursul internării. Oricât ar fi de săracă o ţară şi, implicit, sistemul ei sanitar, prima obligaţie este aceea de a asigura îngrijirea cetăţenilor aflaţi în cele mai grave situaţii, în marile urgenţe. Realizarea acestui program ar reprezenta, fără îndoială, un moment istoric, pentru că, astfel, România, situată în coada Europei în privinţa sistemului sanitar, ar avea şansa de a se înscrie în rândul statelor cu cele mai bine puse la punct sisteme de management şi îngrijire într-un domeniu esenţial, acela al marilor urgenţe.
Subfinanţarea spitalelor trebuie curmată
„După ani şi ani în care am încercat fără succes să promovăm acest program la Ministerul Sănătăţii, ne exprimăm gratitudinea faţă de remarcabila triadă a ultimilor miniştri ai Sănătăţii - dr. Vasile Cepoi, dr. Raed Arafat şi dl. Eugen Nicolaescu -, precum şi faţă de dl. Victo