Pentru realizarea centurii ocolitoare de sud (Mănăştur - Someşeni), Primăria Cluj-Napoca anunţă că va începe demersurile în vederea accesării de fonduri europene.
Singura soluţie pentru a degreva centrul oraşului de trafic constă în realizarea celor două proiecte de centuri ocolitoare, de sud şi de nord. Primarul Emil Boc spune că începând de anul acesta va reactualiza documentaţia şi va demara procedura de expropriere, astfel încât din 2014 să poată să accesze fonduri europene pentru execuţia centurii de sud. Mai departe, va fi rolul CNADNR să se ocupe să realizeze centura de nord, iar în sensul acesta parlamentarii clujeni ar trebui să facă lobby pe lângă ministrul priectelor de infrastructură, Dan Şova.
Primarul Emil Boc este de părere că proiectele centurilor ocolitoare trebuie realizate, iar în sensul acesta spune că are şi soluţii. În primul rând, centura de sud va putea fi realizată din fonduri europene, spune Boc, odată cu începerea noului exerciţiu bugetar al Uniunii Europene (2014). "Dacă ne dorim un centru degrevat de trafic, pe care să-l pietonalizăm în mare parte, atunci trebuie să oferim alternative. De aceea mi-am propus ca anul acesta să relansăm proiectul centurii de sud. Mai există şi proiectul centurii de nord, dar de acesta dispune Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). Bine ar fi ca pentru acesta centură să avem sprijin din partea parlamentarilor clujeni. Mă aştept ca ei să intervină pe lângă ministrul lucrărilor publice, astfel încât acest obiectiv să fie finanţat. În ce ne priveşte, noi ne vom ocupa să realizăm proiectul centurii de sud", a spus edilul Clujului.
Pentru realizarea centurii de sud, Primăria are posibilitatea de a accesa fonduri europene. "Dacă vom face studiul de fezabilitate şi vom finaliza şi procedura de expropriere, avem şansa ca din 2014 să putem aplica pentru accesarea de fondur