ONU ne îndeamnă să gândim, să mâncăm, să reducem “amprenta alimentară”
Miliardele de tone de alimente aruncate în fiecare an de ţările bogate ar putea hrăni un continent întreg. Motiv pentru care ONU a lansat campania “Gândeşte. Mănâncă. Economiseşte. Redu-ţi amprenta alimentară”, relatează AFP.
Statistici îngrijorătoare
Circa 1,3 de miliarde de tone de alimente sunt irosite în fiecare an pe Glob. O cantitate echivalentă cu hrana de care au nevoie 830 de milioane de oameni din zonele sărace ale lumii. Statisticile sunt îngrijorătoare - în lumea-ntreagă un om din şapte merge la culcare înfometat şi cel puţin 20.000 de persoane mor de foame în fiecare zi. Suntem şapte miliarde de suflete pe Pământ şi, până în 2050, vom ajunge nouă miliarde. Poate că nu e prea târziu să luăm frâiele în mâini şi să începem să gândim înainte de a ne lăsa purtaţi de mrejele consumerismului... Irosirea alimentelor produce numai dezavantaje – pe plan economic, din perspectiva mediului înconjurător, din punct de vedere etic, în materie de costuri şi altele.
Campanie
Pentru a contracara trendul tot mai răspândit în ţările industrializate – de a arunca miliarde de tone de alimente la gunoi, Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat lansarea unei campanii globale de reducere a pierderilor alimentare, campanie desfăşurată sub auspiciile Programului pentru Mediu din cadrul ONU, Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie şi partenerilor ONU.
În cadrul campaniei, specialiştii ONU ne recomandă, între altele, să nu mergem niciodată la cumpărături fără o listă prestabilită, să nu ne lăsăm pradă impulsului sau, mai rău, strategiilor de marketing şi să achiziţionăm mereu fructe şi legume cu forme neobişnuite... Nu în ultimul rând, suntem îndemnaţi să luăm mereu în calcul produsele perisabile şi pe cele cu data de expirare foarte aproape